Riolering

Riolering, verstopte afvoer en riool tips

Is uw toilet verstopt?
Heeft u last van rioolstank?
Loopt de afvoer van uw wastafel of douche niet meer door?
Kelder volgelopen met water?

Bel direct met ons spoednummer in Amsterdam 088 – 123 03 03. Uw verstopping is ons probleem, en dat lossen we zo snel mogelijk en vakkundig voor u op.

Onze riool ontstoppers staat altijd, dag en nacht, 7 dagen per week voor u klaar. Ook in het weekend!

U bent bij onze rioolontstoppers aan het juiste adres voor:

 • het ontstoppen van de afvoer van uw toilet, keuken, douche, wastafel en hemelafvoer
 • het aanleggen van nieuwe riolering
 • het leegpompen van kelder, kruipruimte of souterrain
 • het oplossen van problemen met bubbels en stank in uw riolering
 • het verhelpen van rioollucht bij dakkapel of dakraam
 • lucht in het riool
 • stankoverlast

Rioolproblemen

Als het hard regent, moet het riool veel water verwerken. De lucht in het riool krijgt dan minder ruimte en moet eruit. Maar u wilt deze vieze lucht uiteraard niet in uw huis hebben! Normaal gesproken verlaat die lucht uw riool (en dus uw huis) via een open rioolpijp die door uw dak naar buiten steekt. Uw eigen riool moet daarbij dan wel luchtdicht zijn en geen gebreken of lekken vertonen. Het is verstandig om in de buurt van de ontluchtingspijp geen dakkapel of dakraam te plaatsen. Want dan hebt u de stank alsnog in uw woning!

Stank en bubbels

Steekt er geen ontluchtingspijp uit uw dak? Dan kunt u problemen krijgen, zoals bubbelende afvoeren of stank in huis. Is uw riool niet verstopt, maar hoort u tóch bubbels, dan is er iets met de ontluchting niet in orde. Ook als alle rioolaansluitingen in uw huis een stankslot hebben en uw riool tóch stinkt, is er sprake van een ontluchtingsprobleem. Schakel bij dit soort klachten altijd een deskundige in. Bel direct ons noodnummer 088-123 03 03.

Stank zonder bubbels

Hebt u last van een vieze rioollucht in huis maar bubbelt het riool niet? De oorzaak hiervan kan een slecht werkend of kapot stankslot zijn (bijvoorbeeld een zwanenhals onder een gootsteen). Bijvoorbeeld omdat al het water verdampt is na een lange vakantie. Het riool staat dan direct in een open verbinding met de lucht in uw huis. U kunt dit oplossen door een flinke hoeveelheid water in de betreffende gootsteen, wasbak of put te gieten.

Stank in de buurt van dakkapel of dakraam

Als u een rioollucht ruikt bij uw dakraam of dakkapel in de buurt, dan is de kans groot dat uw ontluchtingspijp er vlak naast staat. Als u in een wat ouder huis woont, kan die lucht ook uit de regenpijp komen, vooral als het regent. Neem voor het verhelpen van dit probleem contact op met een erkende rioolspecialist.

Verstopte afvoer

Het kan zijn dat u af en toe problemen hebt met de afvoer van de wastafel in bijvoorbeeld uw badkamer. Terwijl alle andere afvoeren goed functioneren. Het kan helpen om de sifon van deze wastafel open te draaien en goed schoon te maken. Of om de wastafel eens goed door te spoelen met heet water en soda.

Als dit niet helpt, kunt u het beste contact opnemen met ons servicenummer. Onze riooldeskundigen lossen het probleem graag voor u op. Bel direct met 088-123 03 03.

Meerdere verstopte afvoeren tegelijk

Als er meer afvoeren in uw huis niet goed werken of verstopt zijn, dan heeft u waarschijnlijk een groter probleem. Helemaal als er geen enkele afvoer meer werkt. Of als het water dat u op de eerste verdieping wegspoelt, op de begane grond weer uit een putje of toilet komt. Waarschijnlijk is dan het riool onder uw huis of in uw tuin verstopt. Ook kan het probleem bij het openbare riool liggen.

Om de juiste oorzaak te vinden, moet u het zogenaamde ontstoppingsstuk (laten) opgraven. Dat ligt rondom de perceel grens, net op uw grond of de grond van de gemeente. In het ontstoppingsstuk is goed te zien waar een eventuele verstopping zit. Staat het vol water, dan zit het probleem in het openbare riool. Is het droog, dan zit er waarschijnlijk een verstopping in het riool in of rond uw huis.

Tips tegen verstoppingen

Een verstopping van uw afvoer of uw toilet is erg vervelend. Vooral omdat het vaak gebeurt op een moment dat het echt niet uitkomt. Als u uw huis vol visite heeft bijvoorbeeld, of midden in de nacht. Vanzelfsprekend lossen onze rioolspecialisten – ongeacht het tijdstip – uw verstopping met liefde op, maar u kunt ook zelf een aantal zaken doen om te voorkomen dat u ons nodig heeft. Want voorkomen is altijd beter (en prettiger) dan genezen!

Keuken

 • Gebruik een zeefje in het afvoerputje van uw spoelbak. Alles wat in het zeefje blijft hangen, hoort niet in uw afvoer thuis en vangt u op deze manier gemakkelijk op. In de afvalbak ermee!
 • Giet vet of jus niet in uw gootsteen, maar bijvoorbeeld in een leeg yoghurtpak en vervolgens in uw afvalbak.
 • Gebruik nooit een vloeibare ontstopper: het is een van de meest agressieve middelen die er bestaan. Slecht voor uw aanrechtblad en keukenmeubilair en bovendien gevaarlijk voor uw ogen, handen en kleren.
 • Maak vette pannen en borden eerst schoon met een stuk keukenrol voordat u ze afwast.

Toilet

 • Gebruik uw toilet niet als afvalbak en gooi er geen olie, vet, etensresten, verfresten of andere soorten afval in. Het leidt uiteindelijk tot een verstopping. Daarnaast is het erg schadelijk voor het milieu.
 • Uw toilet is alleen bedoeld voor urine, ontlasting en gewoon wc papier. Vochtig wc papier en billendoekjes kunnen niet worden afgebroken en werken een verstopping in de hand.
 • Spoel geen tampons, maandverband of inlegkruisjes door het toilet. Zet een klein prullenmandje in uw toiletruimte zodat ook uw bezoek niet in de verleiding komt het door te spoelen.
 • Hangt er een toiletverfrisser in uw wc-pot? Pas dan op als u de wc borstel gebruikt of de wc schoonmaakt. Als de verfrisser per ongeluk losschiet en wordt doorgespoeld, dan komt het in de zwanenhals van het toilet terecht. Dit leidt bijna altijd tot een forse verstopping.

Badkamer

 • Verwijder na elke douchebeurt de haren uit het putje en maak regelmatig het afvoerputje schoon. Dit kan gemakkelijk door met de douchekop met een harde straal de afvoer door te spoelen.

Wastafel

 • Haal haren, zeep- en tandpastaresten iedere dag uit het afvoerputje
 • Als het water niet meer goed wegloopt in uw wastafel, maak dan de sifon (zwanenhals) eens goed schoon. Ook als u een wastafel weinig of nooit gebruikt is het verstandig om er af en toe flink wat water in weg te spoelen. Zo blijft de afvoerbuis schoon en heeft vuil geen kans om aan te koeken.
 • Woont u in een oud(er) huis? En hebt u ondanks dat u zorgvuldig omgaat met uw afvoer toch wel eens een verstopping? Vul dan uw spoelbak één keer per maand met heet water en soda en trek daarna de stop eruit. Door deze ‘kleine beurt’ consequent maandelijks uit te voeren, voorkomt u een verstopping.

Straatkolk/putje

 • Hebt u een straatkolk voor of achter het huis? Een jaarlijkse schoonmaakbeurt is vaak voldoende om een verstopping te voorkomen. Een goed moment om dat te doen is na de herfst als alle bladeren van de bomen zijn gevallen. U kunt ook – preventief – een stuk gaas onder de spijlen van uw kolk aanbrengen.
 • Als u ook putjes in uw stoep heeft, dan is het verstandig om het emmertje op tijd te legen. Denk eraan dat u het emmertje altijd weer terug plaatst. Het zorgt ervoor dat er geen zand en vuil in de afvoer komt en het houdt eventuele stank vanuit het riool tegen.

Ondanks al deze voorzorgsmaatregelen en tips toch een verstopping?

Neem dan direct contact op met het spoednummer 088-123 03 03. Onze vakkundige en ervaren rioolontstoppers lossen in een handomdraai iedere verstopping op!